product_277Книгата „Бог обича шегата“ на Шри Шри Рави Шанкар  се чете на един дъх, като те грабва още от самото начало и така до края се редуват най-различни мисли на Шри Шри, на най-различни житейски теми под формата на въпроси и отговори.  Книгата е съставена от негови лекции.

Пропита с мъдростта на Изтока, тя ни води през различни теми от живота и ни учи как да се справяме с него. Това е една фантастична книга, в която нещата са обяснени на съвсем достъпен език за масовия читател. Ние можем да научим много от мъдростта на Изтока, а прилагаме ли го в живота си – той определено би станал по-добър.

Всеки абзац от книгата може да предизвика размисъл. Четенето само веднъж не е достатъчно. Бихме могли да я превърнем в настолна книга за справяне с всичко, което се случва в живота ни, с емоциите си, можем да я прилагаме в отношенията с хората около нас.

Шри Шри Рави Шанкар разсъждава върху най-различни житейски теми – за думите, красотата, живота, тревогата, дава съвети за любовта и любовните отношения, за междуличностните отношения; говори за грешките, нещастието, страха, за позитивното мислене, красотата, както и други актуални и важни теми.

В днешно време много се говори за позитивното мислене. Шри Шри Рави Шанкар застъпва и темата за него и колко опасно може да бъде то. Говори за капаните на толкова разпространената идея за позитивното мислене. Според Шанкар то може да навреди и да ти попречи да видиш реалността. Силата на позитивното мислене донася някакви ползи в началото, но след това ни донася много беди. Много добре с примери ни показва защо това е така.

Книгата е ценна с това, че ни помага да се справим с мислите, с емоциите си. Често се питаме кое да следваме, на какво да вярваме – на чувствата или на ума. Даже предполагам, че някои от нас вече сами са решили 150613 Chicago yoga by Prabu Vijayan 045

Шри Шри ще разбие на пух и прах тези наши идеи и ще ни каже, че не можем да се доверим на нито едно от двете. В книгата си той много добре обяснява защо това е така. Ще ни помогне да разберем как да се справяме с чувствата и емоциите си, а също така и с мислите си. Показва ни как да не се предаваме и доверяваме изцяло на чувствата си. Дава ни съвет да не се идентифицираме с емоцията, която е непостоянна. Според Шри Шри Рави Шанкар не можем да се доверим на ума си, а основната причина за собствените ни проблеми е, че се борим със собствения си ум. Човек през живота си е подмятан от чувствата си. Затова Шанкар ни призовава да основем живота си на отдаденост, убеждение, истина, мъдрост, любов и раздаване.

Много силен момент в книгата е, когато авторът разсъждава за преходността на живота и казва: „Не се чувствай наранен, ако твоят приятел или приятелка са те предали. Собственото ти тяло ще те предаде.“

Темата за медитацията също не е подмината. Как да се справим с мислите си? Един от начините е с медитация, а другият начин е с наблюдение. Умът ни постоянно се лута между настоящето и миналото и медитацията може да му помогне. Тя е начин да навлезеш вътре в себе си.

Шанкар съветва да доведем ума си в настоящето чрез медитация. Ако си изцяло погълнат от настоящето, необходимостта от мислене отпада, а умът се успокоява. Мисленето е безполезно, а чрез медитацията можем да се потопим в настоящия момент. „Да доведеш ума си в настоящето е медитация.“ По този начин ще позволиш на ума да си отпочине.

150621 IYD Times Square photo by David Lindner 003Авторът ни напомня, че животът е игра и да не взимаме всичко толкова на сериозно. Книгата „Бог обича шегата“ ни показва важността на шегата, смеха и забавлението в живота. Според Шанкар животът е забавление:

„Бог ще танцува в живота ни, когато денят изгрява със смях и любов. Истинската молитва е да се смееш сутрин. Не се смей само отвън, но дълбоко отвътре. Смехът идва от центъра на нашето Същество, от сърцевината на нашето сърце. Истинският смях е истинска молитва. Всичко в природата те чака да се смееш. Когато се смееш, цялата природа се смее с теб. Ехти и отеква и това е ценността на живота. Когато нещата вървят добре, всеки може да се смее, но когато всичко се разпада и ако тогава можеш да се смееш, това е еволюция и израстване. Така че в живота няма нищо, което да е по-ценно от твоя смях. Никога не го губи, за каквото и да е.“ Животът е игра, пиеса и сам по себе си е израз на радост:

„Защо да взимаме живота толкова на сериозно? Нищо не си струва да се взема толкова на сериозно. Всичко е забава, всичко е игра.“ Призовава ни да играем играта на живота. „Бъди буден и гледай всичко, което става около теб. Много е забавно.“ Смехът отваря сърцето ни, а светът е място за забавление.

В края на книгата си Шри Шри Рави Шанкар ни насърчава да не се страхуваме в живота, защото винаги има подкрепа. Всяко ощипване, което имаме от живота, е за добро, за да го направи по-жив и по-приятен!

Книгата можете да откриете в Центровете за щастие на „Изкуството да живееш“:

Център за щастие Изкуството да живееш „Бизнес парк“ > ж.к. Младост 4, Бизнес парк София, сграда 12
Център за щастие Изкуството да живееш „НДК“ > ул. Ангел Кънчев 43 (вход от бул. П. Евтимий)
Център за щастие Изкуството да живееш „бул. България“ > ж.к. Белите брези, бл. 12 (кръстовище на бул. България и ул. Нишава)
Център за щастие Изкуството да живееш „Студентски град“ > ул. Акад. Стефан Младенов 50
Център за щастие Изкуството да живееш „Стара Загора” > бул. Цар Симеон Велики 124

Или да поръчате онлайн: AyurvedaBio

Текст: Ася Георгиева

Advertisements