Лесното упражнение връща равновесието за 3 минути, обяснява йога учителят Камлеш Барвал

 kamlesh1

Ситуацията така ви е изнервила, че сте готов да нададете индиански боен вик. Почакайте, има и друго решение! От изпушване в такива моменти пази упражнението „Пчеличка“, обяснява Камлеш Барвал, учител по йога към фондация „Изкуството да живееш“ (Art of living). Чаровната индийка в Христова възраст преподава асани от 12 години. България бе една от спирките в световното й турне за разпространяване на дихателни, физически и духовни техники за здраве и щастие. 200 души успяха да научат ценни неща за ежедневието си по време на тридневния курс по Шри Шри йога, който се проведе в столичния парк-хотел „Москва“.  Българите са много сърдечни, казва Камлеш. Първият израз, който научила, бил „Добър ден!“. Българската думичка „жива“ пък се произнася досущ като тази в санскрит и двете означават едно и също нещо – женска енергия, изпълнена с живот.

Ако колегата или шефът са вдигнали кръвното ви, натискайте леко и отпускайте с показалците на ръцете си издадените хрущялчета, които се намират малко над треперушките на ушите. Докато стимулирате точките на спокойствието, вдишвайте и издишвайте с бавно темпо, като си припявате тихичко със затворени уста звука „м-м-м…..“. „Само след 3 минути ще се усмихвате, все едно ви се е случило нещо прекрасно“, твърди Камлеш. Самата тя много обича това упражнение, защото е експанзивна и емоционална натура. „Заниманията по йога ме научиха бързо да трасформирам негативната енергия в положителна“, казва чаровницата, която е родена и израснала в хималайския щат Прадеш в Индия в семейството на богат бизнесмен. Като тийнейджърка се прехласвала по западната култура, мечтаела да продължи делото на баща си, да печели много пари, да си купи голяма къща
скъпа кола и да има голямо семейство. Записала се да следва бизнес администрация. Прекалената амбиция и желанието да бъде неизменно номер 1 били причина за нервни сривове. Нерядко издигала глас във фалцет и в споровете с брат си. Заради честото главоболие и душевно неразположение се наложило да потърси помощ при невролог. Лекарката вместо да тъпче младото момиче с хапчета, го насочила към курс по йога. Именно там Камлеш срещнала своя духовен учител – Шри Шри Рави Шанкар, създател на фондация „Изкуството да живееш“ и добре познат на българската публика. Втория път, когато усмихнатият индиец дойде у нас, 300 родни гайдари свириха в зала 1 на НДК и успяха да поставят рекорд на Гинес.  „Мечтата на моя учител е да върне усмивките по лицата на всички хора“, казва простичко Камлеш.
Хората се раждат щастливи и обичливи същества но когато пораснат, стават подвластни на страха и стреса, допълва тя. „Йога упражнения, специалните дихателни техники и медитацията помагат на човека да се пробуди и да се върне към истинската си природа“, казва лъчезарната индийка.  Тя самата толкова се запалила по йога, че захвърлила дипломата си по бизнес администрация и станала инструктор по йога. През тази година е провела в продължение на 3 месеца курсове в арабските страни, прекарала е 3 месеца и в различни градове на Русия, а също в Германия, Литва, Полша, Естония.  Когато не пътува, Камлеш води курсове в международния център на „Art of living“ в Бангалор, Индия. Тя оглавява и международната женска конференция, която се провежда там на всеки 2 години.
Румяна Милева

Куркума за добра памет
Защо индийците помнят лесно цели пасажи от древната индийска поема на санскрит „Бхагавад гита“ („Божествена песен“)? Вероятно принос в това има и ароматната билка куркума от семейство Джинджифилови. Растението се използва като подправка за различни ястия  – от плата със сирена и салати с морски деликатеси до филийка с маргарин и горчица. Куркумата има антимикробно действие, стимулира имунната и сърдечната система и освежава мозъчната дейност. Тя облекчава храносмилането,  разлага мазнините и отстранява негативните ефекти след прекаляването с алкохол. Лечебното растение е богато на антиоксиданти, сред които и витамин С и Е.

Отново свежи с бастрика
Ако през деня се почувствате уморени, едно лесно упражнение ще ви зареди за няколко минути с нужната ви енергия, обяснява Камлеш Барвал. Техниката е известна на Изток като „бастрика“. Свийте ръцете в юмруци и ги вдигнете до раменете. Съсредоточете се за минутка, а после поемайки дълбоко въздух през носа, тласнете енергично ръцете нагоре като разтворите пръстите си. След това издишайте динамично целия въздух през носа и върнете ръцете в изходното положение. Повторете упражнението 20 пъти на три серии с почивка от минута-две помежду им. В края на упражнението затворете очи и насочете погледа си навътре, опитайте се да разберете какво усещате.

Източник Стандарт

Advertisements