Памет

Коренната причина за всички проблеми и страдания в живота е забравянето на истинската ти природа. А самото спомняне на природата ти, която е божественост, носи свобода. Тук паметта е твоят най-добър приятел. Целта на знанието е да ти напомня за твоята истинска природа. В Багавад Гита Арджуна казва на Кришна: “Паметта ми се върна. Сега осъзнах моята истинска природа и ще направя както казваш.”

 group_meditation_europe_radha_kunj

Паметта е благословия и е твоят най-добър приятел, когато ти помага да осъзнаеш истинската си природа. Паметта е пречка, когато не ти позволява да се освободиш от събитията, приятни или неприятни. Приятните събития създават жадуване и съревнование в ума и не позволяват нови преживявания. Неприятните събития изкривяват възприятието и създават параноя. И така, паметта е както благословия, така и пречка в зависимост от това дали си спомняш истинската си природа, или си заклещен със събитията във времето и пространството.

Его

Егото е пречка за лидера, мъдрия човек, търговеца или слугата, но е необходимо за воина и състезателя.

Воинът поема предизвикателства и отговорности и ги отстоява.

Егото те кара да се жертваш за дадена кауза. Егото дава сила и кураж и носи храброст да посрещнеш предизвикателствата с твърдост и упоритост. Силното его неутрализира депресията. Егото често се счита за себично, но то е най-великият мотивиращ фактор за творчество и щедрост. Егото те тласка да дръзнеш да се хвърлиш в непознатото.

guruji_hp03_15

Има три вида его – сатвично, раджастично, и тамастично.

  • Тамастично его е примитивно, сляпо и саморазрушително.
  • Раджастичното его е егоцентрично и причинява нещастие на теб и другите.
  • Сатвичното его има творчески и защитни наклонности.

Ако не можеш да се предадеш, поне имай сатвично его, понеже сатвичното его е винаги готово да се жертва.

Advertisements