“Vishok¢ v¢ jyotishmati”

vishok¢ = да се оттървеш от нещастието; v¢ = или; yotishmati = сияещото  състояние на ума

Освободи се от нещастието и в същото време знай, че умът ти е сияен и чис”.

– Патанджали Йога Сутра

Ако си забелязал, че някой човек е много нещастен и тъжен и ти прекараш малко време с него, ти също започваш да се чувстваш депресиран, мрачен. Случвало ли ти се е? Колко от вас са го преживявали? Някой е нещастен, ти отиваш, сядаш до него и след малко и ти се чувстваш нещастен. И когато някой е изпълнен с радост и прелива от ентусиазъм, щастие и ти прекараш малко време с него, започваш да е смееш и да се чувстваш всички тези хубави неща.

Как е възпитан умът ти?

Това чувство, че сме щастливи или нещастни показва начина, по който сме тренирали ума си. Ако имаш навика да си нещастен, ти не се чувстваш така по особена причина, а защото това е станало като твоя втора природа. Като се мусиш и се оплакваш, ти всъщност се чувстваш като у дома си.

Може да наблюдаваш това във всички домове на възрастни хора. Много стари хора. Те имат дългогодишен навик да се оплакват. Така че те го правят, дори и да няма причина за оплакване. Постоянно са намръщени и тъжни. Въпреки това ти ще почувстваш: “Защо са толкова нещастни? Те могат да бъдат и щастливи.” Не сте ли го преживявали? Не сте ли се чувствали така? Защо тези възрастни хора да не могат да бъдат щастливи? Ти се чудиш. Те са направили всичко, което е трябвало, което са искали, и имат всичко, от което се нуждаят. И въпреки това, те пак се мръщят. И ти се чудиш защо. От какво имат нужда?

am3_2711

Много хора са нещастни, защото не могат да работят. Да, това е природата на тялото. Когато си на 80 години и си нещастен, защото не можеш да бягаш така както си го правил на 30 години- това е невежество, глупост.

 Онзи ден, един възрастен гражданин дойде да ме види. Попитах го: “Как си? Щастлив ли си?” Той ми отговори: “Виж, преди бягах толкова много мили на ден. Работих по 16 часа на ден. Сега съм нещастен, защото не мога да работя толкова много. Сега, след 4 часа работа , съм изморен. След 1 километър ходене, се измарям. Как мога да си върна силата, така че да извървявам 4 километра на ден?” Това е защото той чувства отвътре :” Трябва да съм във форма”, но тялото не го слуша. Умът говори: “Трябва да работя. Преди работех. Сега как мога да работя? Остарявам.”

Тази мисъл, че човек остарява, го прави нещастен. И това нещастие никой не може да ти го отнеме, защото то е самоналожено. И с този нещастен ум, човек се паникьосва, ядосва се, става напрегнат, и други негативни неща идват. Потапя се в негативност и умира в такова състояние. Виждал ли си това да се случи?

 lake_ashram_bangalore (1)

 Да се освободиш от нещастието

Патанджали казва така: vishoka, което означава да се освободиш от нещастието. Тъгата е само твой навик. Вгледай се в ума си и ще видиш, “Това е тъга. Тя е просто неоснователна. Тя е собствено производство.” В момента, в който се вгледаш в ума си, собственоръчно изработената тъга изчезва. Ставаш свободен от нея. Това е просто понятие, както всички останали понятия.

Концепция като: “Ох! Хората не ме уважават!” е просто неоснователна. “Никой не ме уважава. Не съм достатъчно умен.” Всички идеи, които човек си налага за самия себе си, го правят много нещастен. “На никой не му пука за мен.” На кого не му пука? Всеки ще го е грижа за теб. Защо си мислиш, че на никого не му пука за теб? “Аз съм толкова глупав.” Кой каза, че си глупав? Глупостта е просто сравнение. Ти си умен в сравнение с някого, който е по- глупав от теб. Има скала на глупостта.  Винаги ще се намерят хора, които са по – глупави от теб. Погледни и почувствай, че ти си мъдър. Твоите сравнения могат да те натъжат и ще предизвикат безпокойство в ума. Не се сравнявай с никого. Тогава ще бъдеш по- щаслив. Разбираш ли какво ти казвам?

 Vishoka – освободи ума си от тъгата. Тази тъга, която идва от концепции. Разбираш ли?

Advertisements