Светът е един организъм
img_7821
Нашето съществуване не е изолирано от останалия свят. Дори и това да звучи прекалено духовно, се отнася до много социални и глобални ситуации, с които се сблъскваме в ежедневието си. Когато видим къща в квартала да гори, ако не реагираме, е само въпрос на време огънят да достигне и нашия праг.
Има една концепция, датираща още от древни култури, че този свят е един организъм. Микрокосмосът е отражение на макрокосмосът. Точно както вътре в нас милиардите клетки и независимото им съществуване изграждат нашето съществуване, милиардите хора и други създания съставляват живота на тази планета.
Днес много части на света са нажежени. Правителства и власти, като тези на Сирия и Египет, използват сила в конфликтни зони. Въпреки че понякога това е нужно в екстремни ситуации, по принцип такъв подход води до усложнение в дългосрочен план. Да спазваш хигиена и да се грижиш за здравето си е по-лесно, отколкото да се подложиш на лечение след като си заболял. Точно както трябва да сме активни в поддържане на здравето си, е нужно да сме активни и за поддържане на хармонията в света. Здравословна мулти-културна предразположеност на децата може да спомогне за премахването на религиозния фанатизъм. Отношение на служба, посадено в младите умове, може да е превантивен подход за борба с корупцията. Следователно, правилното възпитание и образование – това, което налага човешките ценности и почита различията, е необходимо за поддържането на мира в света.
Само малко хора, а не цялото население, причиняват терор в света. От седемте милиарда жители на тази планета, едва  няколко хиляди са тези, които извършват престъпления, засягащи целия свят. Прилагайки същия закон, обратното също ще се получи, нали? Само няколко хиляди от нас, истински миролюбиви, обичащи и грижещи се за цялата планета – няма ли да донесем трансформация? Човек не трябва да мисли: “какво трябва да направя?” Или че е незначителен. Всеки има важна роля , когато света е в криза. Мъничко хомеопатично лекарство има силата да излекува 80 килограмово тяло. По същия начин, всеки индивид има влияние върху този космос, тази планета.
Когато излъчваме мир и положителни вибрации, това наистина има позитивно влияние. Тези от нас, които са имали късмета да намерят вътрешен мир, сега са изправени пред предизвикателството да достигнат до тези, които не са в мир със себе си, както и до страните и частите на света, които са в конфликт. Знанието за единството, което споделяме със света, може да изкара хората от тесногръдите им нагласи. Една по- извисена представа за живота може да разпали човешките ценности, позволявайки на човек да види различие в единството и единство в различието.

Шри Шри Рави Шанкар, Световен Хуманитарен деец, Посланник на Мира и Основател на Фондация “Изкуството да Живееш”.

Advertisements