Прасана Прабу – един от международните учители на Фондация Изкуството да живееш!

„Малките деца се усмихват 400 пъти на ден. Когато станат тийнейджъри обаче, лицата им засияват в усмивка едва 17 пъти дневно. А възрастните почти забравят какво е това усмивка. Какво се е случило с щастливото дете?! То е загубило своята невинност, казва индийският инструктор на Изкуството да живееш Прасана Прабу. Невинността не означава да бъдеш глупав, а да бъдеш естествен, подчертава ученикът на световноизвестния духовен учител и радетел на мир Шри Шри Рави Шанкар – основател на Изкуството да живееш. Той е в страната ни за втори път, по покана на фондация Изкуството да живееш и е очарован от красивата природа и гостоприемството на нашенеца.

1_59
При първото си посещение през декември миналата година Прабу проведе антистрес програми сред затворници и служители от заведенията за лишаване от свобода по прогама на Изкуството да живееш в София, Варна, Шумен, Стара Загора и Пловдив.
„От 1996 г. изнасям лекции във всички точки на света за човешките ценности, йога и положителното мислене с Изкуството да живееш“, разказва Прабу, който е директор на отделите „Медии“ и „Публикации“ на Международната организация Изкуството да живееш. Преди това е бил продуцент на телевизионното шоу „Мис Свят“ и „Мис Вселена“ в Индия. Животът ми се преобърна на 180 градуса преди  8 години, спомня си Прасана Прабу. Той се чувствал изтощен от ежедневните си професионални задължения, които с всеки ден нараствали. Тъкмо в този момент отишъл на лекция на духовния водач Шри Шри Рави Шанкар, основател на организацията „Изкуството да живееш“. Лицето му било огряно от непомрачавана светлина и радост. Шри Шри Рави Шанкар е предложен за трета поредна година за Нобелова награда за мир, казва не без гордост Прасана Прабу. Сред институциите, които са го номинирали, са немският Бундестаг и Конгресът на САЩ. Организацията на Шри Шри Рави Шанкар Изкуството да живееш, работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и сътрудничи по различни програми на Световната здравна организация, уточнява Прабу. Срещата с основателя на Изкуството да живееш Шри Шри Рави Шанкар го кара да се замисли как живее и да направи преоценка на приоритетите си. Той е загрижен, че 27 на сто от населението на Земята е в депресия. Прогнози сочат, че през 2018 г. половината от жителите на земното кълбо ще бъдат в непрекъснат стрес и неудовлетвореност. Ако всички хора са депресирани, тогава и светът ще бъде депресиран, казва простичко Прабу.

А що е то стрес? Ниско ниво на енергия. Най-често се получава заради разминаването между очаквания и действителност. „Толкова често се случва да искаш нещо от някого, а той да не отговори на желанието ти. Това те кара да загубиш щастието си“, казва учителят на Изкуството да живееш. А разочарованието води след себе си и болестите.
Хората си мислят, че причина за промените в климата са отровните газове от колите и заводите, усмихва се индийският мъдрец. Ако човек погледне по-дълбоко, ще разбере, че основна причина за глобалното затопляне са стресираните умове на хората, убеден е той. Ако двама души са се карали в една стая и случайно влезеш в нея, веднага усещаш лошия заряд, дори и без да си чул обидните реплики. Това е така, защото спорещите са заредили стаята с негативна енергия. Учените потвърждават, че излъчената от хората негативна енергия замърсява околната среда и допринася за глобалното затопляне.

pic-2_8

Как бихме могли да се измъкнем от омагьосания кръг на разминаването между желания и реалност? Чрез редовни дихателни упражнения от индийската практика Сударшан Крия и медитация, твърди учителят на Изкуството да живееш и последовател на Шри Шри Рави Шанкар. Те допринасят за постигане на духовно равновесие, помагат ти да работиш хитроумно, а не упорито и твърдоглаво. Изследвания показват, че 67 на сто от преминалите комплексната дихателна практика на Изкуството да живееш – Сударшан крия, се освобождават от депресията. Защо дишането е толкова важно? Чрез белите дробове човешкият организъм освобождава най-много токсични вещества: освен въглеродния двуокис още 250 отпадни продукти. При това обикновеният човек използва едва 30% от капацитета на белите си дробове. Така обрича на кислороден глад клетките и системите в организма. Като това се съчетае с негативни емоции, идват и болестите.

Прабу изнася лекции с Изкуството да живееш и учи на Сударшан крия политици, журналисти, корпоративни мениджъри, затворници. Ако човек влага добри намерения, ще жъне и добри успехи, е веруюто на Прасана Прабу. Според него няма разлика между хората. Затова и той се чувства навсякъде като у дома си. Политиците, които разполагат с власт, треперят от страх да не загубят влиянието си, разсъждава на глас Прабу. Страхът карал държавните мъже да лъжат. Според него, за да се променят политиците, първо трябва да се промени съзнанието на обикновения човек.
Прасана се е освободил от оковите на страха със Сударшан крия и Изкуството да живееш. Той е убеден, че съвременникът трябва да има здрави корени, но и широк поглед към света. „Нашата истинска природа е ентусиазъм, любов и радост.“

002

 

Advertisements