Себе си, когото искаш да промениш

 Pink-lotus-wallpaper-hd-wallpaper-1920x1080-0-50a1045910a8e-3757

Да си сред тълпа, когато си сам, е невежество. Чувството на единност в тълпата е признак на мъдрост. Да си сам в тълпата е просветление.

Знанието за живота носи увереност, а знанието за смъртта те прави безстрашен и уравновесен.

Някои знаят как да празнуват, когато са сред тълпа. Някои могат да се веселят само когато са сами в тишина. Аз ти казвам – прави и двете. Празнувай, докато си сам, и празнувай, когато си с хора.

Празнувай тишината, празнувай и шума. Празнувай живота, празнувай и смъртта.

Sri-Sri-Ravi-Shankar

СЕТИВА

Сетивата са като огън. Твоят живот е като огън.  Каквото поставиш в огъня на сетивата,  то изгаря.  Ако гориш гума,  тя замърсява и мирише неприятно.  Но ако гориш санталово дърво, то създава благоухание. Някои огньове замърсяват, а други пречистват.

Празнуваме около лагерния огън. Тъгуваме около огъня за кремиране. Същият огън, който поддържа живота през зимата, също и разрушава.

Ти си като огън. Ти огън, който прави пушек и замърсяване ли си, или пламък на камфор, който създава светлина и ухание? Светецът е пламък на камфор, който създава светлина и ухание на любов. Той е приятелят на живота.

_dsc7887

Най-висококачественият огън създава светлина и топлина. Огънят от средно качество създава светлина, но също и малко пушек. Най-нискокачественият огън създава само пушек и тъмнина. Научи се да разпознаваш различните огньове. Ако твоите сетива са ангажирани в доброта, ще създаваш светлина и благоухание. Ако са ангажирани в нечистота, ще носиш пушек и тъмнина. Самяма е това, което преобразува качеството на огъня в теб.

Advertisements